Viimeinen tehtävämme oli katsoa video TED talk by Sherry Turkle ja pohtia sen perusteella kolmea kysymystä teknologiaan liittyen.

1. Termi "alone together" tarkoittaa sitä, että olet fyysisesti yksin mutta yhteydessä muihin erilaisten viestintäohjelmien kautta. Ihminen voi kuitenkin tuntea yksinäisyyttä, vaikka puhuisi päivittäin monia tunteja netissä muiden ihmisten kanssa. Se lievittää yksinäisyyttä mutta ei korvaa "face to face" tapaamista. Keskustelu ei ole "oikeaa" eikä kanssakäyminen oikeastaan sosiaalista. Ollaan jonkinlaisessa kontaktissa ilman, että tarvitsisi oikeasti näyttää ilmeitään tai tunteitaan.

2. Olemme huomanneet, että puhelinta otetaan esille oikeastaan joka paikassa. Harva nykyään ei vilkaise kertaakaan puhelintaan ollessaan seurassa. Ongelma on yleinen. Minunkin on joskus oikein päätettävä laittaa puhelin laukkuun, kun tapaan kavereitani. En kuitenkaan koskaan räplää puhelintani, kun kaverini kertoo minulle jotain. Sellaisen ihmisen ystävä en tahtoisi olla kuka ei katsoisi minuun, kun kerron hänelle jotain.

3. Sherry Turklen mielestä kännykkää räpläävä tulevaisuuden yhteiskunta on enemmän dystopinen. Hänen mielestään ihmiset haluavat paeta läsnäoloa muihin maailmoihin. On vaarallista, että ihminen haluaa keskittyä "keksittyyn maailmaan" oikean sijasta. Myös jatkuva pakonomainen yhteydenpito on Turklen mielestä vaarallista. Luulen, että suurin osa ihmisistä pystyy samaistumaan Turklen puheisiin. Itsekin tunnen vain yhden ihmisen, jolla ei ole älypuhelinta eikä facebookkia. Facebook, twitter ynnä muut "sosiaaliset robotit" kuuntelevat, kun muut eivät kuuntele. Robotti ei tuomitse. Ihmiset ovat yksinäisiä mutta pelkäävät intiimiyttä. Ihmiset yrittävät myös korjata yksinäisyyden ongelman verkostoitumalla. Sherry Turkle päättää esitykseensä ajatukseen siitä, että meidän on taas keskityttävä oikeaan politiikkaan, oikeisiin ihmisiin, oikeaan luontoon yms. Teknologiaa voi hyödyntää mutta se ei korvaa oikeita asioita.

- A.T